8 Belangrijkste voordelen en redenen om te beginnen met hardlopen

Bewegen is goed voor je‘. We leven in een tijd waarbij we steeds minder bewegen. Steeds meer mensen werken op kantoor of vanuit huis, wat de bewegelijkheid van de mens niet bevorderd. Echter moeten volwassenen en ouderen minimaal 150 minuten (30 minuten, 5 keer) per week matig intensief bewegen (waaronder hardlopen) om te voldoen aan de Nederlandse Norm van Gezond Bewegen (NNGB). Studies tonen aan dat voldoende beweging zorgt voor minder risico op hart- en vaatziektes, kwaliteit van leven verbeterd en je langer in leven blijft. Hieronder bespreken we de 8 belangrijkste voordelen en redenen om te beginnen met hardlopen. 

8 belangrijkste voordelen en redenen om te beginnen met hardlopen

1. Hardlopen helpt met afvallen

Vaak de nummer 1 reden om te gaan hardlopen is om af te vallen. Door training en bewegen verbrandt je calorieën, wat een grote impact heeft op het afvallen in gewicht. Hardlopen is een aerobe sport (oftewel cardio) en is een uitstekende manier om veel calorieën te verbranden. Door meer calorieën te verbranden dan dat je binnen krijgt zal je op lange termijn gaan afvallen. 

2. Hardlopen maakt je lichaam sterker

Door te bewegen en te sporten komt je lichaam in aanraking met nieuwe prikkels. Deze trainingsprikkels zorgen ervoor dat je lichaam meer spieren en kracht opbouwt. Vooral in de benen, maar ook in de buikspieren en schouder-/armspieren wordt je een stuk sterker door even een stukje te gaan hardlopen. Je zult de kracht niet alleen opmerken in tijdens het hardlopen, maar ook tijdens je dagelijks leven. Je zult merken dat je minder vermoeid raakt, makkelijker dingen kunt tillen en traplopen kost minder energie. 

3. Hardlopen is voor iedereen

Hardlopen is in principe de goedkoopste sport van alle sporten. Je hebt niet zoals andere sporten een enorme lijst materialen nodig voordat je kunt beginnen. Je hoeft alleen een paar schoenen en sportkleren te hebben en je kunt al de deur uit lopen. Ook hoef je geen topatleet te zijn om te gaan hardlopen. Iedereen kan op zijn eigen niveau en tempo lopen en stap voor stap beter worden. Het is niet voor niets de meest populaire sport die beoefend wordt.

4. Hardlopen vergroot je botdichtheid

Een te lage botdichtheid is een probleem dat toeneemt naarmate je ouder wordt. Over het algemeen is bekend dat ouderen vaker osteoporose en lage botdichtheid hebben, wat de kans om iets te breken vergroot. Schokbelasting zorgt ervoor dat de botdichtheid in je lichaam beter wordt en dat is juist wat je tijdens het hardlopen doet. Bij elke stap die je zet, moet je landen op je voet wat zorgt voor een schokbelasting. Door regelmatig hard te lopen zorg je ervoor dat je op lange termijn minder kans hebt op problemen met je botten.

5. Hardlopen verminderd de kans op hart- en vaatziekten

Over het algemeen is bekend dat genoeg bewegen de kans op hart- en vaatziekten verkleint. Hardlopen zorgt voor een aerobe inspanning wat juist de hartspieren aanspreekt en prikkelt. Het hart gaat sneller en harder werken tijdens inspanning en zal op den duur positieve effecten hebben op je hartslag, bloeddruk, cholesterol en longen. Een stukje gaan hardlopen heeft veel voordelen op je gezondheid

6. Hardlopen zorgt voor stressvermindering

Een bekend advies voor mensen die niet lekker in hun vel zitten of zelfs een burn-out hebben is om te gaan hardlopen. Stress, spanning en onrust zorgen voor het ‘stresshormoon’ genaamd Cortisol. Langdurig stress is niet goed voor de mens en een manier om dit tegen te gaan is door te gaan hardlopen. Een korte duurloop zorgt er al voor dat je Cortisolspiegel in je bloed significant verlaagd. Hardlopen kan dus ingezet worden om stress te voorkomen, beter met stress om te gaan en om stress te reduceren. Hardlopen is een effectief middel tegen psychische problemen en preventie van psychische problemen is goed voor onze maatschappij. 

7. Hardlopen geeft een goed en euforisch gevoel

Je hebt vast weleens gehoord van het fenomeen Runner’s High. Runner’s High is het gevoel van euforie dat je ervaart bij langdurig hardlopen. De oorzaak is het stofje Endorfine. Endorfine zijn lichaamseigen stoffen die pijn onderdrukken, maar ook het gevoel geven van geluk en euforie. Het zijn dezelfde stoffen die je aanmaakt wanneer je een beloning krijgt. Dus bij een langdurig hardlopen kan een Runner’s High optreden en daar krijg je een heel goed gevoel van. 

8. Hardlopen is goed voor je sociale leven

Hardlopen is een zeer populaire sport, ook in ons kikkerlandje. Zo’n 40% van de Nederlanders loopt weleens hard. Dat is ongeveer 7 miljoen mensen. Om die reden zijn er ook heel veel hardloopgroepen. Gezamenlijk hardlopen, kilometers maken en elkaar motiveren zorgen ervoor dat hardlopen een hele sociale sport is. Door te lopen in hardloopgroepen kom je nieuwe mensen tegen en verbreedt je je sociale kring. Zowel fysiek als sociaal ga je hierop vooruit.

Wil je starten met hardlopen? Neem contact op of lees nog meer artikelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: