Deze 7 tips moet je toepassen om je looptechniek te verbeteren

Looptechniek is de basis van je hardlopen. Zonder beheersing over een goede looptechniek wordt het hardlopen moeilijk en zwaar. Beginners, maar ook gevorderden moeten aandacht besteden aan looptechniek om zo efficiënt mogelijk te lopen. De volgende looptechnieken zullen jou als beginner of gevorderde helpen om efficiënter en gemakkelijker te kunnen hardlopen.

Leestip: Waarom je zou moeten beginnen met hardlopen

  1. Land op je voorvoeten

De meeste beginnende hardlopers hebben tijdens het hardlopen een haklanding (een landing op de hak). Dit lijkt de meest logische manier om te lopen als je net begint, want tijdens het wandelen raakt je hak ook als eerste de grond. Echter met hardlopen moet je juist op je voorvoeten landen. Een haklanding zorgt ervoor dat je je been te ver uitsteekt en jezelf vervolgens lichtelijk afremt. Een voorvoet landing zorgt ervoor dat je je voet onder je zet waardoor je vervolgens jezelf naar voren en omhoog duwt. Op hoog niveau gebruikt niemand een haklanding, dus je weet wat je te doen staat.

2. Maak kort grond contact

Vaak genoeg hoor je het bij beginnende hardlopers, een harde plof bij de landing. Een harde landing zorgt voor een grote schokbelasting die impact hebben op de heup-, knie- en enkelgewricht. Door een kort grond contact toe te passen krijg je een zachtere landing. Wanneer je voet de grond raakt, probeer je hem weer zo snel mogelijk weer op te tillen. Hierdoor gaat je pasfrequentie omhoog, wordt je reactiever in je benen en ga je sneller lopen.

3. Til je knieën op

Deze techniek lijkt zo simpel, maar is een van de moeilijkste technieken om toe te passen. Als je kijkt naar hardloopwedstrijden van hoog niveau laten de topatleten het allemaal zo makkelijk lijken. Een belangrijk onderdeel van een mooie looptechniek is het optillen van de knieën. Een hoge knie inzet zorgt ervoor dat je grotere passen maakt, langer in de lucht blijft zweven en minder contact momenten met de grond maakt. Let op dat je wel je pasfrequentie hoog houdt en niet gaat vertragen.

4. Je voeten moeten recht naar voren gaan

Dit lijkt een hele logische tip, maar veel mensen letten niet meer op wat de benen doen nadat je de grond hebt aangeraakt. Het been kan achter je lichaam alle kanten op bewegen waardoor je onbewust jezelf vertraagt en uitput. Nadat je de grond aanraakt, wil je proberen om het been weer recht naar voren te brengen. Het neemt minder tijd in beslag om weer de volgende stap te zetten, waardoor je natuurlijk sneller kunt lopen.

5. Leun een beetje voorover

Maak gebruik van de zwaartekracht. Als je voorover leunt wordt je door de zwaartekracht automatisch al een beetje naar voren geduwd en moet je wel een stap naar voren moet zetten. Dit wil je je gehele duurloop vasthouden en je zult merken dat je vanzelf de juiste pasfrequentie die bij jou past gaat toepassen. Let op, als je achterover leunt zorgt de zwaartekracht ook dat je afremt, dus probeer ten alle tijden dit te voorkomen.

6. ‘Lopen doe je met je armen’

Als je weleens luistert naar de analyses van Gregory Sedoc, dan heb je deze tip vast weleens gehoord. ‘Lopen doe je met je armen’. Als je hard wilt lopen moet je een grote armzwaai hebben. Door een grote armzwaai, gaan je benen grotere passen maken waardoor je sneller over de finish komt. Let hierbij wel op dat je armen recht naar voren gaan en niet zijwaarts. Je wilt alle krachten naar voren laten gaan en niet naar de zijkanten.

7. Genieten en ontspannen lopen

De laatste tip en eigenlijk ook de belangrijkste tip. Geniet van je sport! Je voelt je altijd wel goed nadat je hebt gesport, maar probeer ook eens tijdens het sporten al te genieten. Echter is deze tip niet alleen goed voor je mentale gesteldheid, maar heeft ook een praktische functie. Doordat je ontspannen bent, zul je ook ontspannen lopen, waardoor je postuur tijdens het lopen veel beter loopt. Je spant je spieren op de juiste momenten aan in plaats van heel verkrampt te lopen.

Wil je starten met hardlopen? Neem contact op of lees nog meer artikelen

Eén opmerking over 'Deze 7 tips moet je toepassen om je looptechniek te verbeteren'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: