Als je met deze dingen rekening houdt, kun je blessurevrij blijven hardlopen

Het is een van de grootste nachtmerries voor een sporter: een blessure oplopen. Je krijgt pijn en kunt niet meer doen wat je het allerliefste doet. En hardlopen is een sport waarbij blessures snel op kunnen treden. Daarom gaan we in deze blog bespreken hoe je blessures kunt voorkomen en zo lang mogelijk je favoriete sport kunt uitvoeren.

  • Draag goede kleding en schoenen

Tijdens het hardlopen heb je natuurlijk goede kleding nodig. Je moet het niet te koud of te warm krijgen tijdens je training. Ook je hardloopschoenen maken een belangrijk onderdeel uit van je outfit. Goede hardloopschoenen met een goede demping zorgen ervoor dat de schokbelasting veel minder wordt en prettiger is voor je gewrichten. Trek daarom fatsoenlijke sportkleding aan om vrij uit te kunnen bewegen en goed om te gaan met je lichaam.

  • Looptechniek verbeteren

Een goede looptechniek is een vereiste om blessure vrij te blijven. Zonder goede looptechniek ben je in een mum van tijd geblesseerd. Een goede looptechniek aanleren is de basis van je hardlopen en daarom zou je daar veel tijd en energie moeten in stoppen, zowel als beginner, maar ook als ervaren atleet. Er is altijd wel iets te verbeteren aan je looptechniek en het is dan ook goed om aan te blijven werken. Wil je graag meer lezen over het verbeteren van je looptechniek? Klik dan hier

  • Krachttraining

Dit is een vaak vergeten onderdeel van het hardlopen, maar is een belangrijk onderdeel om nog meer uit je sport te halen. Met krachttraining bouw je een steviger fundament waarop je vervolgens verder kunt bouwen. Kracht is een voorwaarde om harder en efficiënter te lopen en eigenlijk een essentieel onderdeel voor iedere sporter die het wat serieuzer wilt aanpakken.

  • Leniger worden

Hardlopers zijn van nature niet de meest lenige sporters. Bijna alle hardlopers zijn erg stijf in de alle regio’s onder de romp. Met gestrekte benen en vervolgens dan de grond aanraken is voor de meesten een hele opgave. Gelukkig heb je voor het hardlopen ook niet heel veel lenigheid nodig, echter als je langere passen wilt zetten, heb je toch echt wel meer lengte nodig in je spieren. Langere passen staat gelijk aan harder lopen.

  • Sterkere core

Als we over de core praten hebben we het over de rug-, buik-, bil- en heupspieren. Deze spieren zorgen voor de stabiliteit van je romp en heupen die je nodig hebt tijdens het hardlopen. Het beheersen van een goede controle over je romppositie helpt om je lichaam de goede richting op te sturen. Met hardlopen wil je zoveel mogelijk kracht naar voren genereren en niet naar een willekeurige andere richting. Met een stevige en sterke core kun je meer kracht zetten met je benen en armen.

  • Train consistent, maar overbelast niet

Om beter te worden in hardlopen moet je regelmatig oefenen. Dat is eigenlijk met alles zo, want oefening baart kunst. Echter moet je niet teveel trainen en je lichaam overbelasten. Je lichaam heeft ook voldoende rust nodig om te herstellen van een training. Het is zoeken naar een balans van regelmatig trainen, maar ook niet teveel. Als je deze balans kan vinden, blijf je blessure vrij.

  • Schrijf je trainingen op of volg een trainingsschema

Het is goed om je trainingen op te schrijven of een trainingsschema te volgen. Zo kun je goed bijhouden of een training zwaar genoeg was qua intensiteit of dat het volgende keer het zwaarder mag. Ook draagt een trainingsschema bij aan meer gemotiveerde en doelgerichte trainingen. We raden dus zeker aan om een trainingsschema te gebruiken.

Met tips kun jij blessurevrij hardlopen en jouw favoriete sport zo lang mogelijk beoefenen. Het duurt even om al deze tips op te nemen in jouw training gewoontes, maar het zal je op de lange termijn erg helpen en een betere atleet maken.

Wil je graag hardloop- of krachttrainingsschema’s ontvangen? Neem dan contact op voor een gratis trainingsschema!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: